Jade Synergies | Verbod op TL verlichting vanaf 1 septemb...

22 augustus 2023

Verbod op TL verlichting vanaf 1 september

Verbod op TL verlichting vanaf 1 september

Heeft u nog oude TL-verlichting hangen? Opgelet! Vanaf 1 september 2023 wordt de productie van deze lampen verboden. Met de ROHS-richtlijn en de SLR2 (de Ecodesign-richtlijn, van kracht sinds september 2021) heeft de EU als doel het beschermen van het milieu en de volksgezondheid door klimaatvriendelijke en duurzame verlichting te verplichten. Het toepassen van deze richtlijn faseert bovendien ook producten uit die niet voldoen aan de efficiëntierichtlijnen.

Wanneer verdwijnen de lampen?

De Europese Unie heeft richtlijnen goedgekeurd die de productie van TL verlichting (T5, T8) vanaf 1 september 2023 niet meer toelaten. Ook de compact fluorescentielampen (CFL) verdwijnen vanaf 1 februari 2023. De belangrijkste reden om dit te verbieden zijn de energiezuinigere alternatieven, maar ook de gevaarlijke stoffen die er in verwerkt zijn, zoals lood en kwik. 

Een groot deel van de huidige bedrijfsgebouwen (kantoren, magazijnen, winkels, parkeergarages…) beschikt echter nog over vierkante en rechthoekige inbouw- en opbouwarmaturen en lichtlijnen op basis van deze fluorescentie technologie. Wie dit type lampen in gebruik heeft zal zijn armaturen moeten aanpassen of vervangen en overschakelen op energiezuinigere alternatieven.

Beeld

Wat is het alternatief?

Het logische alternatief is om TL verlichting te vervangen door ledverlichting. Waarbij de meest toekomstbestendige keuze een volledige overstap is naar een LED-armatuur. 

Bij een volledige overstap kan een lichtstudie uitgevoerd worden, zodat de nieuwe verlichtingsinstallatie voldoet aan de codex over het welzijn op het werk en het KB van 10/10/2012 .

Besparing op uw energiefactuur

Met de overstap naar ledverlichting wordt niet enkel de aarde gelukkig, maar ook uw bedrijf zal hierdoor genieten van een lagere energiefactuur en onderhoudskosten.

Voorbeeldberekening:

Oude situatie


-    100x TL-buis (T8) | 58W (20.000 branduren)
-    Vermogen = 5.800W of 5,8kW
-    Branduren = 10u/dag
-    Gebruiksdagen per jaar = 270 dagen
-    Energieprijs = 250 €/MWh

5,8kW x 10u x 270 dagen/jaar = 15.660 kWh/jaar 

15.660 kWh/jaar x 250 €/MWh = € 3.915/jaar

Nieuwe situatie:


-    100x LED TL | 22W (50.000 branduren)
-    Vermogen = 2.200W of 2,2kW
-    Branduren = 10u/dag
-    Gebruiksdagen per jaar = 270 dagen
-    Energieprijs = 250 €/MWh

2,2kW x 10u x 270 dagen/jaar = 5.940 kWh/jaar

5.940 kWh/jaar x 250 €/MWh = € 1.485/jaar

Door over te stappen naar ledverlichting is het eenvoudig om meer dan 60% te besparen en  wanneer dit gecombineerd wordt met het gebruik van bewegings- en daglichtsensoren, kan de besparing oplopen tot 90%. De operationele besparing op de onderhouds- en vervangingskosten en de stijgende energieprijzen zijn niet meegenomen, waardoor de werkelijke besparing nog een stuk hoger zal liggen.

Stap zorgeloos over op LED verlichting met Jade Synergies

Jade Synergies helpt u om toch te kunnen genieten van energiebesparende verlichting zonder zelf te moeten investeren. Door gebruik te maken van energiezuinige verlichting profiteert u meteen van hoogwaardige LED en verlichtingsarmaturen die een meerwaarde bieden aan uw onderneming. Met het geld dat maandelijks wordt bespaard op energierekening, wordt de investering terugbetaald.

Dankzij de maandelijkse spreiding in betaling kunnen wij voor u perfect uw maandelijkse winst inschatten. De maandelijkse lasten liggen dan ook lager dan de besparing op de energiekosten. Op deze manier maakt Jade Synergies het mogelijk om voor uw bedrijf de winst vanaf dag één te doen stijgen. 

Heeft Uw bedrijf de overstap nog niet gemaakt? Staat de investering U in de weg? Wij helpen u verder! 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte