Jade Synergies | De voordelen van een huurformule voor in...

Financieel
29 maart 2023

De voordelen van een huurformule voor installaties

De voordelen van een huurformule voor installaties

De fiscale, financiële en andere voordelen van het huren of leasen van duurzame installaties in vergelijking met het kopen ervan.

Nu de samenleving zich meer bewust wordt van de gevolgen van klimaatverandering en geconfronteerd wordt met stijgende energiekosten en inflatie, is duurzaamheid een cruciaal aspect van het moderne leven geworden. Eigenaren en beheerders van gebouwen moeten er nu voor zorgen dat hun gebouwen milieuvriendelijk en energie-efficiënt zijn. Dit is waar duurzame installaties zoals zonnepanelen, oplaadpunten voor elektrische voertuigen (EV) en LED-verlichtingssystemen van pas komen. Bij de verwerving van deze installaties moeten gebouweigenaren echter beslissen of ze deze rechtstreeks kopen of huren of leasen. In deze blog gaan we in op de fiscale, financiële en andere voordelen van het huren of leasen van duurzame installaties in vergelijking met het kopen ervan.

Laten we eerst het onderscheid toelichten tussen het huren of leasen van installaties (bedrijfskosten) en het kopen ervan (kapitaaluitgaven). Kapitaaluitgaven verwijzen naar elke belangrijke investering die de onderneming over een langere periode ten goede zal komen. Deze aankopen worden beschouwd als investeringen die op termijn inkomsten of besparingen zullen opleveren. Bedrijfskosten, zoals de huurgelden, daarentegen zijn gewone bedrijfskosten die de waarde van het bedrijf niet verhogen, maar die nodig zijn om het bedrijf operationeel te houden. Wat zijn de voordelen van een huur- of leasingformule dan? 

GEEN EIGEN INVESTERING, GEEN KOSTEN VOORAF. 

Een van de belangrijkste voordelen van het huren of leasen van duurzame installaties zijn de lagere upfront-kosten. Duurzame installaties kunnen behoorlijk duur zijn, en niet alle gebouweigenaren hebben de financiële capaciteit om ze rechtstreeks aan te kopen. Door te huren of te leasen kunnen gebouweigenaren de kosten in de tijd spreiden, waardoor hun cashflow beter kan worden beheerd. Bovendien kunnen eigenaars van gebouwen door leasing of huur de onderhouds- en herstelkosten vermijden, die gewoonlijk door de verhuurder of eigenaar van de installatie worden gedragen.

FLEXIBILITEIT

Een ander voordeel van het huren of leasen van duurzame installaties is de flexibiliteit die het biedt. Lease- of huurcontracten hebben doorgaans een vaste looptijd, waardoor gebouweigenaren de installaties voor een bepaalde periode kunnen gebruiken zonder er permanent aan gebonden te zijn. Dit is vooral nuttig in situaties waarin de eigenaar van het gebouw de installatie niet op lange termijn nodig heeft of naar een nieuwere technologie wil overschakelen. 

FISCALE VOORDELEN

Bovendien kan het huren of leasen van duurzame installaties fiscale voordelen opleveren. Leasekosten kunnen worden afgetrokken als bedrijfskosten, waardoor het belastbaar inkomen van de onderneming daalt.

MEEBLIJVEN MET DE NIEUWSTE TECHNOLOGIE

Ten slotte stelt het huren of leasen van duurzame installaties eigenaars van gebouwen in staat om bij te blijven met de nieuwste technologie. Omdat de technologie zich blijft ontwikkelen, worden er voortdurend nieuwere, efficiëntere en kosteneffectievere duurzame installaties ontwikkeld. Door te huren of te leasen kunnen gebouweigenaren upgraden naar nieuwere technologie zonder extra kosten te maken of met verouderde apparatuur opgescheept te zitten.

CONCLUSIE

Kortom, hoewel het kopen van duurzame installaties op de lange termijn een betere investering lijkt, biedt huren of leasen verschillende voordelen die het een aantrekkelijke optie maken. Van lagere aanloopkosten en minder onderhoud tot belastingvoordelen en flexibiliteit: het huren of leasen van duurzame installaties is een verstandige keuze voor gebouweigenaren die de duurzaamheid van hun gebouw willen verbeteren zonder dat hun budget onder druk komt te staan. Eigenaren van gebouwen moeten echter zorgvuldig hun financiële situatie en langetermijndoelstellingen evalueren voordat zij beslissen of zij duurzame installaties huren of leasen of kopen. Op die manier kunnen zij een weloverwogen beslissing nemen die hun bedrijf op de lange termijn ten goede komt.

Interesse in onze huurformules? Neem zeker contact op! 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte